Skip Navigation LinksAna Sayfa > Ürünlerimiz > Pirinç
PİRİNÇ
 
Pirinç Hakkında Genel Bilgiler     

    Milattan önceki zamanlarda Çin'de üretilmeye başlanan pirinç, Yunanlılar tarafından keşfedilmeden önce Hindistan da kullanılmıştır. Kayıtlar, pirincin Çin'de kullanılmaya başlamasının üzerinden yaklaşık 4000 yıl geçmiş olduğunu bulgulamaktadır. Klasik Çince'de tarım için kullanılan kelimeler pirinç için kullanılan kelimelerle benzer anlamı taşırlar, bu durum bir anlamda lisanın oluştuğu dönemde pirincin ana tarım maddesi olduğunun altını çizmektedir. Çeşitli Asya ülkelerinde pirinç ve yemek aynı kelime ile tanımlanmaktadır. Oriyental sanatın geleneksel motifleri arasında pirinç ekim, toplama merasimleri resmedilmiştir. Günümüzde binlerce çeşit pirinç tohumu bulunmaktadır fakat pirincin orjinal formu halen bilinmemektedir.

    Yağ ve protein oranı diğer tahıl ürünleri ile karşılaştırıldığında daha düşüktür. Mucize eseri,şimdilerde pirinc tohumları eskiye oranla daha fazla protein içermektedir. Doğu'da pirinç yemeklerle birlikte, soya sosu kullanılarak tüketilmektedir, bu durum mineral eksikliğini azaltmakta ve çeşitli hastalıkları önlemekte etkili olmaktadır. Amerika'da ise, pirinç fabrikaları kahvaltıda yenmek üzere veya atıştırmalık olarak kullanılabilecek şekilde pirinç üretiminde bulunmaktadırlar. Mineral açısından zengin olmayan pirinçten ekmek ancak diğer tahılların unları ile karıştırılarak yapılabilmektedir.

    Ülkemizin kişi başına pirinç tüketimi 7 kg dır.Asya ile karşılaştırıldığında oldukça az bir miktara tekabul etmektedir. Şöyle ki Amerika'da kişi başına yıllık pirinç tüketim miktarı yaklaşık olarak 11 kg iken Asya'da bu miktar 90-181 kg arasında değişmektedir. Sadece buğday ve mısır, pirinç üretimine yaklaşık miktarda üretilmektedir.

Pirinç Çeşitleri
  • Uzun taneli pirinç: Uzunluğu eninin 4 veya 5 katı olan uzun ve ince taneler. Pişirildiğinde tane tane, hafif ve yumuşak olur.
  • Orta boy taneli pirinç: Uzunluğu eninin 2 veya 3 katı olan, uzun taneli pirinçten daha kısa ve geniş taneler. Pişirilmiş taneler daha nemli ve yumuşak olur ve uzun taneli pirince göre birbirine yapışma eğilimi daha fazladır.
  • Kısa taneli pirinç: Kısa, tombul, hemen hemen yuvarlak olan tanelerdir.
  • Aromatik pirinç: Kavrulmuş fındık veya patlamış mısıra benzer bir doğal aroması ve tadı vardır. En yaygın yerli aromatik pirinçler basmati, jasmine ve della'dır.
  • Tatlı pirinç: Kısa, tombul, opak taneli pirinç. Pişirildiğinde pirinç şeklini kaybeder ve çok yapışkan ve glütenli olur.

100 gr Pişirilmemiş Haşlanmış Pirinçte Mineral ve Vitaminler
Sodyum : 5,000 mg
Potasyum : 120,000 mg
Kalsiyum : 60,000 mg
Magnezyum : 31,000 mg
Demir : 1,500 mg
Fosfor : 136,000 mg
E vitamini : 0,130 mg
B1 vitamini : 0,100 mg
B2 vitamini : 0,070 mg
 
HyperLink                        HyperLink                        HyperLink                        HyperLink                        HyperLink
    Arbel Grup. © 2010   |   Hakkımızda   |   İletişim   |  Site Haritası  |  Bilgi Toplumu Hizmetleri  |  Ana Sayfa