Skip Navigation LinksAna Sayfa > Ürünlerimiz > Makarna
MAKARNA
 
Makarna Hakkında Genel Bilgiler     

    Makarna, tahıllardan, soya fasulyesinden, pirinçten veya diğer tahıl ürünlerinden veya baklagillerden hatta deniz yosunlarında da üretilebilir. Arbel, makarna üretiminde %100 durum irmiği kullanmaktadır. Kendilerini ince, zayıf bulmayanlara, kilo vermek isteyenlere önerilebilecek en iyi öğünlerden biri makarnadır, özellikle yanında taze yeşil salata ile birlikte tüketildiğinde tamamlayıcı besin değerlerine de ulaşmaktadır. Makarna sadece karbonhidrat deposu değildir, aynı zamanda 100 gr. makarna 70 gram olan günlük protein ihtiyacımızın 15 gramını karşılamakta, vitamin ve mineraller de ihtiva etmektedir. Lezzetli bir makarna ne sert ne de çok haşlanmış olmalıdır. Öncelikle, pişirimi tamamlanmamış makarnanın sindirimi oldukça büyük oranda nişasta ihtiva ettiği için zordur; aynı şekilde fazla haşlanmış makarnanın da fazladan su emmesi nedeniyle nişasta oranı büyür. Çubuk makarnadan deniz kabuğu şeklinde makarnaya, yumurtalı makarnadan spagettiye uzanan düzinelerce şekil ve boyutta makarna üretilmektedir.

Sağlıklı Beslenme

     ABD Tarım Bakanlığı’nın 1991 yılında yayımladığı raporda yer alan Sağlıklı Beslenme Piramidi, günlük beslenmede çok az alınması gereken besinlerle, her gün birkaç kez alınması gereken besinleri göstermektedir. Rapora göre makarna, sağlıklı beslenmenin en temel unsurlarından biridir ve bu piramitte, en çok kullanılması gereken besinler arasında gösterilmektedir. Makarna, vitamin ve mineraller bakımından çok zengin ve çok yararlı bir besin kaynağıdır. Makarna A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden de çok zengindir. Yağ ve sodyum oranı çok düşüktür, kolesterol riski yoktur.

    Makarna, kompleks karbonhidratlar grubundandır. Metabolizmada çabucak parçalanır, hemen enerjiye dönüşür. Makarnanın kolay ve hızla hazmedilen bir besin olmasının nedeni de budur. Acil enerji ihtiyacı duyan, bir karşılaşmaya ya da gösteriye hazırlanan sporcular, sanatçılar, yani fiziksel güç gerektiren işlerle uğraşan herkes için makarna, özellikle tercih edilen bir temel besindir.

    Makarnanın kalori ve yağ oranı çok düşüktür. Genel kanının aksine, şişmanlatma riski yoktur. Çünkü içinde şişmanlatıcı unsurlar bulunmaz. Formuna dikkat eden herkes, hafif bir sosla yapılmış makarnayı gönül rahatlığıyla yiyebilir. Makarna hem çok doyurucudur, hem de vücut için gerekli tüm vitamin ve mineralleri içerir.
 


Makarnanın Besin Değerleri
(100 gr için)
Su : %12
Protein : %11,8
Karbonhidrat : %75
Yağ : %1,2
A Vitamini : 0,06 mg
B1 Vitamini : 0,02 mg
B2 Vitamini : 0,08 mg
Niacin : 2,1 mg
Sodyum : 120 mg
Potasyum : 160 mg
Kalsiyum : 20 mg
Fosfor : 200 mg
Demir : 2,1 mg
 
HyperLink                        HyperLink                        HyperLink                        HyperLink                        HyperLink
    Arbel Grup. © 2010   |   Hakkımızda   |   İletişim   |  Site Haritası  |  Bilgi Toplumu Hizmetleri  |  Ana Sayfa