Skip Navigation LinksAna Sayfa > Ürünlerimiz > Bulgur
BULGUR
 
Bulgur Hakkında Genel Bilgiler     

    Bulgur, kolay pişebilme özelliğine sahip temizlenmiş, yarı haşlanmış, kurutulmuş, parçalara ayrılmış ve farklı boyutlarda elenmiş bir tahıl çeşididir. Arbel'in bulgur üretim birimleri, üç farklı öğütme fonksiyonu ile farklı pişirme yöntemleri için olanak sağlamaktadır. Sonuç olarak, besin değeri yüksek, fındık tadına yakın bir tatda ve uzun süreli raf ömrü olan çok amaçlı bir tahıl ürünü olarak ortaya çıkmaktadır. Çoğunlukla kırılmış buğday zannedilen bulgur, önceden pişirilmiş olması ile buğdaydan farklıdır. Bulgur elde etmek için gerçekleştirilen aşamalar, kırık buğday elde etmek için gerçekleştirilmesi gereken aşamalardan farklıdır. Bulgur hafif pişirilerek veya sadece suda bekletilerek tüketilebilir ve diğer pişirilmesi gerekmeyen ürünlerle birlikte kullanılabilir. Bulgur pirinç ve kuskusa yakın bir tahıl ürünüdür fakat pirinç ve kuskus dan daha yüksek bir besin değerine sahiptir. Bulgur, en fazla kısır salatası yapımında; lezzetli oluşu, düşük yağ oranı nedeniyle pilav, çorba, pastahane mamulleri, dolma ve güveç yemeklerinde kullanılmaktadır. Çok yönlü kullanımı ve besin değerinin yüksek oluşu nedeniyle vejetaryen beslenme tarzına uyumludur. Vejetaryen mutfağında et yerine geçebilme özelliğine sahip olan bulgur, ayrıca vejetaryen hamburger köftelerinin vazgeçilmez bileşenlerinden biridir.

Bulgurun Yiyecek Olarak Özellikleri
  • Bulgur kandaki yağları düşürücü yönü olduğu bilinen posa/lif bakımından oldukça zengin bir gıdadır.
  • Karbonhidrat değeri yüksek, protein değeri düşüktür.
  • Bulgurda bulunan B1 vitaminleri, sinir ve sindirim sisteminde önemli rol oynamaktadır.
  • İçerdiği folik asitten dolayı, çocuk ve hamile kadınlar için çok önemli bir gıda maddesidir.
  • Doymamış yağa sahiptir ve toplam yağ oranı düşük olduğu için sağlıklı bir besin maddesidir.
  • Kolesterol içermez.
  • Hububat ürünlerinin en büyük dezavantajı olan fitik asit, bulgurun sahip olduğu pişirme ve kurutma işlemlerinden dolayı, bulgurda bulunmaz.
  • Yüksek mineral ve selülozdan dolayı besin emilimini hızlandırır, kabızlığı engeller ve bağırsak kanserini önler.
  • Bakliyatlarla karıştırıldığında dünyadaki en önemli besin kaynağı durumuna gelmektedir.
  • Radyasyonu emmez ve radyasyona karşı dayanıklıdır. Bu nedenle bazı ülkelerde nükleer savaşlara karşı, askeri ve sivil amaçlar için stokta tutulan ürünlerdendir.
  • Pişirme işlemi esnasında tanenin ruşeymin kısmında bulunan besin maddeleri tane içerisine nüfuz ettiğinden besin değeri diğer ürünlerden (ekmek, makarna) daha yüksektir.
  • Pişirme ve kurutma işlemlerinden dolayı, küf oluşumuna karşı dayanıklıdır ve raf ömrü diğer ürünlerden daha uzundur.
Bulgurun Faydaları

    Oldukça yüksek miktarda lif içermesi bulguru bağırsak çalışmasından önemli bir pozisyona getirmiştir. Liflerin ayrıca tok tutucu bir özelliğe sahip olması, bulgura kilo kontrolünde de önemli bir rol yüklemiştir. Dünya Sağlık Örgütünün belirttiği üzere günde 25-30 gr. civarında lif ihtiyacımız bulunmaktadır. Bu ihtiyacımızı da 1 tabak bulgurla çok rahat şekilde karşılayabilirsiniz. Yapısındaki B1 vitaminleri; sinir ve sindirim sistemimizin güçlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Ayrıca bu vitaminin, beriberi hastalığının önlenmesinde düzenli tüketilmesi gerekmektedir. Bulgur bütün bunların dışında yapısında içerdiği folik asit sayesinde hamile annelerin bebeklerinin zeka seviyesini ilerletme de oldukça gereklidir. Bulgurun glisemik endeksini düşük olması sebebiyle, bulgur uzun süre tok tutar, kana yavaş karıştığı içinde diyetlerde kullanılabilecek bir üründür. Ayrıca da şeker hastalarına tavsiye edilir. Ayrıca salatalarda, sıcak ve soğuk yemeklerde kullanılan bir malzeme olması nedeniyle çeşitlilik sunan bir yiyecektir.
 
Bulgurun Besin Değeri
(100 gr başına)
Enerji 80 kcal       350 kJ
Karbonhidratlar 73,8 gr
Yağ 1,5 gr
Protein 11 gr
Oranlar yetişkinler için alınması önerilen oranlardır.

HyperLink                        HyperLink                        HyperLink                        HyperLink                        HyperLink
    Arbel Grup. © 2010   |   Hakkımızda   |   İletişim   |  Site Haritası  |  Bilgi Toplumu Hizmetleri  |  Ana Sayfa